Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 15.03.2009
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Adrian Popescu
Titlul articolului: Radicalii maghiari camuflează autonomia în „regionalism asimetric”
Numărul fotografiilor: 5
Acces online: https://www.gandul.info/news/radicalii-maghiari-camufleaza-autonomia-in-regionalism-asimetric-4050961



•Fratele episcopului Laszlo Tokes a intrat în prima linie a radicalilor, devenind vicepreşedinte al PCM

•Szasz Jeno s-a reales, sâmbătă, şef al PCM, partidul autonomiştilor maghiari

Scandal cu acuze de „atitudine dictatorială” sâmbătă, la congresul Partidului Civic Maghiar, desfăşurat la Gheorgheni (Harghita) pentru a marca un an de la înfiinţare: după ce, săptămâna trecută, se hărţuiseră cu scrisori deschise, susţinătorii şi adversarii lui Szasz Jeno, preşedintele-fondator al formaţiunii, au transformat reuniunea într-o înfruntare om la om.

Nemulţumirile contestatarilor au izbucnit în momentul în care, după prezentarea ordinii de zi, Szasz Jeno a anunţat că vor avea drept de vot nu doar cei 144 de delegaţi trimişi de organizaţiile judeţene, ci şi invitaţii, aproape 300 la număr (primari, viceprimari şi consilieri locali ai PCM). Îndată ce acest lucru a fost confirmat, prin vot deschis, de aceştia din urmă, aproape toţi delegaţii „legitimi” s-au ridicat şi au părăsit sala, acuzându-l pe fostul primar din Odorhei de „aranjarea” congresului şi de „atitudine dictatorială” pentru a-şi păstra funcţia, care „va duce sigur la ruperea partidului”. În fruntea protestatarilor - şeful PCM Cluj-Napoca, Gergely Balasz, care întenţiona să-l concureze pe Szasz la alegerile pentru funcţia „supremă”, şi Tokes Andras, fratele episcopului Tokes.

„Nu mai candidez, n-are nici un rost, ăsta-i circ, nu congres!”, a izbucnit furios Gergely, care şi-a anunţat apoi şi „demisia din funcţia politică”. „Vom face peste puţin timp o conferinţă de presă şi veţi afla dezvăluiri importante”, a adăugat Tokes Andras. Conferinţa nu a mai avut loc, în schimb, la un sfert de oră după ce părăsise sala, fratele episcopului s-a întors şi şi-a reluat locul, ca şi cum nimic nu se întâmplase, fapt care, în final, avea să fie răsplătit cu unul dintre cele 9 posturi de vicepreşedinte. „Probabil s-au speriat că a început să ningă, îngheaţă drumurile şi nu vor mai putea ajunge acasă” – a fost singurul comentariu al lui Szasz Jeno la gestul contestatarilor săi.

Autonomia, înlocuită cu „regionalism asimetric”

Cu Szasz Jeno rămas doar în compania partizanilor săi, lucrările congresului au continuat ca unse, toate propunerile acestuia referitoare la modificarea statutului, strategia de acţiune a PCM pe termen scurt, mediu şi lung şi programul politic al partidului fiind votate în unanimitate. Între acestea se numără şi transformarea autonomiei teritoriale a aşa-zisului Ţinut Secuiesc în „regionalism asimetric”: „România să fie reorganizată în 13 regiuni de dezvoltare, în funcţie de identitatea şi tradiţiile lor istorice dintre ele, iar fiecare dintre ele să primească atâta descentralizare şi autonomie administrativă câtă doreşte”, a explicat Szasz Jeno.

Reales fără emoţii

Odată „bifate” toate punctele de pe ordinea de zi, a urmat scrutinul pentru funcţia de preşedinte, cu un mandat de patru ani. Spre surprinderea celor prezenţi, Szasz Jeno s-a pomenit totuşi cu un contracandidat de ultim moment: un tânăr din Acăţari (Mureş) pe nume Bartha Jeno, de care nu auzise aproape nimeni, dar care a izbutit să-l lase fără 26 din cele 286 de voturi „legale”. În discursul său de final, Szasz a ţinut să dea glas mai multor mesaje: unul pentru contestatari, „să se trezească la realitate”, unul pentru Marko Bela, că „în PCM totul e în ordine, iar încercările UDMR-ului de a ne contesta legitimitatea sunt zadarnice” şi unul pentru jurnaliştii prezenţi, „să redea lucrările congresului cu maximă obiectivitate”.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.